„Gata. De luni mă apuc să slăbesc.” De câte ori ți-ai spus asta, doar să renunți la o săptămână de sport și dietă și s-o iei din nou de la capăt? Cedezi la primul impuls (sau al doilea, sau al treilea) și mâncatul compulsiv te stăpânește.
Apoi emoțiile preiau din nu controlul: îți vorbești urât și te cuprinde dezamăgirea faptului că ai eșuat din nou.
Emoțiile sunt cauza din spatele tentativelor repetate și eșuate de a slăbi. Ne-am decis așadar să discutăm despre această provocare, pentru că echilibrarea emoțiilor înainte de începerea unei noi diete îți asigură mai multe șanse de reușită decât ai avut cu abordările din trecut.
Care este legătura dintre emoții și mâncare?
Mulți oameni vor să slăbească, țin dietă și fac sport pentru o perioadă scurtă de timp iar apoi renunță, fiind ghidați de emoții pe care nu știu să le gestioneze.
Să vedem așadar care este rolul emoțiilor în organism și cum ne impactează ele viața.
Corpul ca un ceas
Să începem de la mare la mic.
Corpul nostru e un sistem – inclusiv mintea, emoțiile, organismul și tot ce trăim noi.
Corpul tău e ca un ceas – dacă fiecare rotiță e la locul ei și își face treaba, ceasul funcționează.
Dacă o rotiță nu e la locul ei și nu își face treaba, tot sistemul se dereglează.
Ai mai multe rotițe în acest ceas – gânduri, emoții, atitudine, corp fizic. Iar sistemul e stresat dacă oricare din ele nu funcționează.

Condiționările din copilărie
Cu toții suntem condiționați în copilărie să avem asocieri pozitive sau negative cu anumite tipuri de mâncare. Emoțiile noastre se află în strânsă legătură cu asocierile făcute în copilărie cu mâncarea.
Mâncatul compulsiv
Mâncatul compulsiv este unul din multele simptome care pot apărea în relația dintre mâncare și emoții.
Sunt oameni care mănâncă la bucurie.
Sunt oameni care mănâncă foarte mult atunci când au familia aproape.
Alți oameni mănâncă peste măsură atunci când sunt triști sau anxioși.
Există o mulțime de astfel de combinații.

Întreaga ta viață este impactată atunci când nu ești centrat emoțional: inclusiv felul în care te alimentezi, felul în care dormi, felul în care îți faci antrenamentele, și așa mai departe.
E imposibil să scapi de aceste emoții puternice, cum ar fi nevoia de a mânca compulsiv, până nu te echilibrezi emoțional.
Echilibrarea emoțiilor
Nu te poți echilibra emoțional de pe o zi pe alta, ca și cum ți-ai lăsa mașina în service și o ridici a doua zi reparată. E un proces lung care presupune multă muncă și introspecție.
Iată ce poți face pe loc:
Pasul 1. Observă comportamentul
Observă ce faci (identifică comportamentul compulsiv, cum ar fi mâncatul incontrolabil mult după punctul în care te-ai săturat) și pune-i o denumire.
După ce ai observat:
- Că faci acel lucru
- I-ai dat o denumire
Pasul 2. Listă de beneficii
Fă o listă cu beneficiile pe care ți le aduce acel comportament nociv.
Da, ai auzit bine. Îți recomandăm să faci o listă cu lucrurile bune pe care ți le aduce un comportament cu efecte negative, cum ar fi mâncatul compulsiv.
Monica Ion îți recomandă în interviul de pe platforma Self Transformer Academy să mergi mai departe și să nu te limitezi la o listă “timidă” cu câteva beneficii, ci să te gândești la 100-150 de astfel de efecte benefice ale unui obicei de care vrei să scapi.
De ce să faci o listă cu beneficii?
„Poți scăpa de un comportament doar dacă ești dispus să-l îmbrățișezi în totalitate.”
Monica Ion, Coach și expert mondial în remodelarea creierului
Atunci când înțelegi că faci acel comportament (conștient sau nu) pentru a obține ceva, îți va fi mult mai simplu să te schimbi. În plus, vei putea obține acele beneficii din alte surse decât mâncatul compulsiv sau comportamentul de care încerci să scapi.
Legăturile emoționale cu mâncarea
Monica ne dă un exemplu real din lucrul cu clienții săi: după ce a scris 120 de beneficii pentru mâncatul compulsiv, o clientă a realizat că mănâncă în exces doar în situații sociale.
În astfel de situații își amintea la nivel subconștient de copilăria fără griji în care mergea la bunici și mânca mult mai multe feluri de mâncare decât în mod normal. În plus, acele zile de mâncat în exces la bunici erau și singurele momente în care părinții nu se certau.
Strategia minții de a rezolva problemele
Prin mâncatul compulsiv, clienta Monicăi se conecta la acel sentiment de iubire și siguranță din casa bunicilor. Nu e un comportament întâmplător și nici nu e făcut din greșeală.
E o strategie foarte inteligentă a minții pentru a rezolva anumite lipsuri sau probleme.
Însă descoperirea unei nevoie emoționale nesatisfăcute nu a venit peste noapte. A însemnat muncă cu sinele și scrierea multor beneficii pentru un obicei care aparent îi aducea doar dezavantaje.
Pasul 3. Alternative mai bune
Pasul următor este să găsești câte un comportament pentru fiecare beneficiu din lista creată.
Mâncatul în exces îți dă sentimentul de siguranță? Gândește-te la un comportament bun pentru tine care îți trezește acest sentiment.
Căile bătătorite ale creierului
Chiar și atunci când îți descoperi nevoile emoționale din spatele mâncatului compulsiv, primul instinct al creierului este tot de a merge pe aceeași cale bătătorită în ani.
Până când nu îți dizolvi acele asocieri emoționale pozitive cu anumite alimente calorice, vei consuma multă energie și voință (care e limitată) pentru a te putea abține.
Păcălește creierul
Mintea mea nu o să lase un comportament pentru altul până nu vede că obține aceleași beneficii.
Monica Ion, Coach și expert mondial în remodelarea creierului
„Păcălește-ți” astfel mintea și arată-i cum o caserolă mare de înghețată poate fi înlocuită cu o conversație liniștitoare cu un prieten bun, de exemplu.
Pasul 4. Care e motivul tău?
Cu toții suntem diferiți și avem propriile asocieri emoționale cu mâncarea făcute în urmă cu mulți ani. Te invităm așadar să-ți descoperi propriile mecanisme și să reușești să treci la următorul nivel al dezvoltării tale fizice și personale.
Bucată din interviul cu Monica Ion
Toate informațiile din acest articol reprezintă o mică parte din interviul cu Monica Ion de pe platforma Self Transformer Academy. Discuția despre echilibrarea emoțiilor din spatele mâncatului excesiv continuă și implică mai mulți pași decât putem cuprinde noi într-un simplu articol.
Renunță la schimbarea “de luni”
De luni mergi la sală, ai început prea multe diete minune care n-au funcționat și te-ai apucat de tot atâtea planuri de antrenament de câte te-ai și lăsat.
A venit timpul să faci ceva diferit. A venit timpul să începi transformarea din creier.
Nu, voința nu e suficientă. Ai nevoie de o strategie și de sfatul și suportul experților a căror meserie este să susțină oamenii să reușească.
Puterea comunității
Am adunat toți acești experți și am format o comunitate plină de oameni care sunt pregătiți să încerce ceva diferit, cu o altă mentalitate decât cea care le-a creat problemele de acum.
Oameni ca tine, care se susțin reciproc și folosesc puterea grupului pentru a-și găsi motivația atunci când simt că nu mai au puterea să meargă mai departe.