Corpul ți se schimbă pe măsură ce avansezi în vârstă. Ce funcționează la 20 de ani nu mai funcționează și la 40. De aceea ar trebui să-ți adaptezi obiceiurile alimentare și de antrenament momentului din viață în care te afli.
Cum slăbești la 20 de ani: Obiceiuri sănătoase
Când ești tânăr ai în mod natural mai multă masă musculară pe care o păstrezi cu ușurință. Metabolismul este accelerat iar arderile sunt mult mai bune.
Acum e momentul să pui bazele unor obiceiuri sănătoase care să-ți servească pentru toată viața:
- Sport regulat
- Alimentație diversificată și sănătoasă
- Emoții echilibrate
Ceaiul, un obicei sănătos
Tot acum poți face un obicei din a consuma ceaiuri din plante în loc de băuturi carbogazoase pline de zahăr și chimicale.
Ceaiul Oolong, de exemplu, accelerează arderea grăsimilor din organism cu 20%, conform unui studiu recent publicat de Nutrients.
Oolong nu îți afectează calitatea somnului deși conține o doză de cofeină. Poți așadar să-ți faci un obicei din a-l consuma înainte de culcare și să slăbești chiar și în timp ce dormi.

Învață să gătești
Pe la 20 de ani te muți de acasă și începi să te bazezi tot mai des pe mâncarea comandată. Realist, niciun student de 20 și ceva de ani nu comandă broccoli cu pui și orez, ci cele mai gustoase, grase (și nocive) meniuri de fast food.
Acum e momentul ideal să înveți să gătești și să-ți faci un obicei din a-ți prepara propriile mese. Corpul, ficatul, până și portofelul îți vor fi recunoscători peste câțiva ani.
Poți învăța câteva tehnici de bază ale gătitului sănătos de pe YouTube sau din platforma Self Transformer Academy, unde absolut toate rețetele vin în format video, gătite de un bucătar profesionist.
Experimentează în bucătărie
În tinerețe suntem mai deschiși să încercăm lucruri noi, inclusiv în bucătărie.
Din păcate mâncarea tradițională românească nu e cea mai sănătoasă și săracă în calorii. Iar cel mai probabil mama nu gătea acasă cu țelină apio, somon sau curry, dar tu le poți încerca pentru a obține mese mai diversificate și mai gustoase cu puține calorii.
Experimentează tot felul de noi gusturi și ingrediente cu în bucătărie:
- Unt de arahide
- Cânepă
- Cartofi dulci
- Lapte de cocos
- Avocado
- Halloumi
- Sweet chilli
- Tofu
- Quinoa
Și lista continuă. Găsești zeci de rețete video cu toate aceste ingrediente (și multe altele) în platforma Self Transformer Academy.
Lucrează la relația cu mâncarea
Relația pe care o ai din copilărie cu mâncarea îți impactează enorm efortul de slăbi, indiferent de vârstă. Discutăm despre mâncatul emoțional și detaliem 4 pași prin care să scapi de mâncatul compulsiv (Interviu cu Monica Ion) în acest articol.
Cu cât ești mai tânăr, cu atât îți este mai ușor să lucrezi cu tine și să îți echilibrezi emoțiile. În plus, te scutești de o grămadă de ani de chin cu diete stricte și antrenamente interminabile, toate fără rezultat, doar din cauza faptului că nu ai rezolvat cauza, ci doar efectul (kilogramele în plus).
După cum vei afla din articolul pe care tocmai ți l-am menționat, cauza este de cele mai multe ori de natură emoțională.
Lucrează așadar înainte de 30 de ani (dacă e posibil) în a construi o relație cât mai armonioasă, echilibrată și pozitivă cu mâncarea.
Cum slăbești după 30 de ani: Metode eficiente și rapide
După 30 de ani apar partenerii de viață și copiii iar provocările de la muncă de intensifică. Ai mult mai multe responsabilități și simți că nu îți ajung orele dintr-o zi să faci tot ce ți-ai propus.
Sportul și alimentația nu ai sunt pe locul 1 (sau 2, sau 3…) și colac peste pupăză, metabolismul încetinește și kilogramele se depun mult mai ușor.
Acum îți este la îndemână obiceiul de a găti sănătos acasă și familiaritatea cu metode și ingrediente sănătoase de gătit (chiar dacă sunt diferite de cele văzute la mama acasă).
Iată ce noi obiceiuri de pot ajuta să slăbești sau să te menții după vârsta de 30 de ani:
Mese regulate
Nu degeaba recomandă nutriționiștii 3 mese principale și 2 gustări. În jur de 10 dimineața și ora 16 corpului îi scade în mod natural glicemia iar tentația de a savura o gustare calorică crește.
Dacă ai o rutină prestabilită de mese, tentația de a ceda sub presiunea foamei scade considerabil. Rutina este noua ta prietenă. Îmbrățișeaz-o.
În platforma Self Transformer Academy ai peste 300 de rețete organizate astfel: mic dejun, prânz, cină, gustare de dimineață și gustare de după masă (da, sunt diferite). Aceasta este formula succesului și îți recomandăm să-ți faci un obicei din a o aplica.

Gestionează stresul
Stresul îngrașă. De fapt, lasă îngrășatul. Stresul te îmbolnăvește. Te face să fii mai puțin productiv la muncă, să fii un părinte mai puțin răbdător și un partener de viață mai puțin implicat.
Stresul e o provocare reală pentru majoritatea celor trecuți de 30 de ani. Îți recomandăm așadar să-ți faci un obicei din a practica activitățile care reduc stresul:
- Sportul: “Rupe” reacția de luptă sau fugi și eliberează hormonul stresului din organism. Este (la propriu) sănătate curată.
- Yoga, meditația și tehnicile de respirație
- Terapie
Iată câteva resurse din plaforma Self Transformer Academy care te pot ajuta să gestionezi mai bine stresul:
- Peste 20 de antrenamente cu 10 antrenori diferiți
- Clasa de yoga cu Clara Huzu
- Interviu cu Ștefan Chihaia despre Metoda Wim Hof
- Interviu cu Bogdan Banculescu, Secrete pentru un somn odihnitor
- Interviu cu Monica Ion, Psihologia Slăbitului
Cum slăbești după 40 de ani: Sănătatea oaselor și a pielii
După 40 secreția de estrogen scade și începem să pierdem calciul din oase. Pentru a evita apariția ridurilor și a osteoporozei, alimentația după vârsta de 40 trebuie să fie bogată în vitamine și minerale care să susțină buna funcționare a organismului.
Apropierea de menopauză cauzează acumularea de grăsime abdominală pentru femeile de peste 40 de ani. Asta în schimb le împinge către diete drastice în care ori nu se hrănesc suficient, ori renunță la grupe întregi de alimente.
Ce ar trebui să faci? Exact opusul.
Hrănește-ți corpul cu nutrienții de care are nevoie
Iar dacă este nevoie apelează la suplimente, în special la cele de Calciu și Vitamina D care contribuie la construcția oaselor. Surse naturale și sănătoase de calciu:
- Iaurt grecesc
- Brânzeturi (consumate în cantități limitate)
- Linte, fasole și altele asemenea
- Somon
- Semințe de chia
- Edamame, tofu, sau alte alimente din soia
Le găsești pe toate în compoziția rețetelor video din platforma Self Transformer Academy.
Cum slăbești după 50 de ani: Păstrează masa musculară
Pierdem din masa musculară pe măsură ce trec anii. Un motiv poate fi lipsa de activitate fizică, altul este încetinirea naturală a metabolismului.
Indiferent de motiv, acum a momentul să nu renunți din a face mișcare și să consumi alimente bogate în proteine.

Antrenează-te
Simți că locul tău nu mai e la sală? Antrenează-te de acasă cu propria greutate, încearcă să introduci și greutăți sau fă doar clase de yoga și pilates. Orice exercițiu fizic ajută.
Consumă proteine la fiecare masă
Surse naturale de proteine:
- Pui sau curcan
- Pește
- Iaurt grecesc
- Ouă
- Fasole, linte
- Brânză pufoasă sau cottage
- Tofu
- Carne roșie slabă de înaltă calitate (ocazional)
Le găsești pe toate în compoziția rețetelor video din platforma Self Transformer Academy.
Concluzie
Progresul este posibil la orice vârstă. Important este să te adaptezi momentului din viață în care te afli, să te tratezi cu blândețe și perseverență și să tratezi în primul și în primul rând cauza, nu doar efectul.
Tratarea cauzelor și #SchimbarileCareRaman sunt specialitatea noastră. Te invităm așadar să te alături comunității Self Transformer Academy și să pui bazele acelor obiceiuri care îți vor transforma calitatea vieții pentru totdeauna.